خانه تغذیه و خوراک آشپزی و غذا بگو چرا روغن گیاهی ممکن است از روغن حیوانی مضر تر باشد؟

بگو چرا روغن گیاهی ممکن است از روغن حیوانی مضر تر باشد؟

۱۷
8
روغن گیاهی یا چربی حیوانی

دلایلی برای اینکه روغن های گیاهی میتواند از چربی حیوانی مضر تر باشد

روغن گیاهی

+ ۱۰سال اندک مصرف هرگونه چربی در رژیم غذایی باید کنترل شده باشد
روغن گیاهی برای سلامتی بیشتر ضرر دارد یا روغن حیوانی؟!؟! احتمالا پاسخ هر کسی که تفاوت دست راست و چپش را میشناسد این باشد که البته که روغن حیوانی بیشتر ضرر دارد. حتی برخی ممکن است به این نتیجه رسیده باشند که روغن گیاهی اصلا ضرر ندارد. اصلا مگر چیزی که از گیاه است مگر میتواند ضرر داشته باشد؟!؟!

در بسیاری از مراکز علمی و سلامت نیز توصیه میشود که روغن گیاهی مانند روفن آفتابگردان، روغن کتان، روغن ذرت و … خیلی بهتر است چون دارای چربی غیر اشباع است و بهتر از چربی اشباع حیوانی است.

اما تحقیقات متعدد نشان داده است که اتفاقا روغن های گیاهی آنچنان هم علیه السلام نیستند و میتوانند باعث مشکلات و آسیبهای جسمی شوند. روغن گیاهی حاوی اسیدهای چرب مورد نیاز بدن است. بدن نمیتواند این اسیدها را بسازد و باید آن را در رژیم غذایی دریافت کند.

امگا ۶ اسید چربی است که به نام اسید لینولئیک نیز شناخته میشود. تا پیش از این نتایج تحقیقات رابطه مثبتی بین مصرف امگا ۶ و کاهش کلسترول بد خون نشان میداد. با توجه به اثر منفی کلسترول بالا در عملکرد قلب، این موضوع به این تفسیر شد که مصرف روغن گیاهی به جای حیوانی یعنی کاهش احتمال بیماری های قلبی.

اما نتایج تازه نشان میدهد که امگا ۶ اثرات جانبی دیگری دارد که سطح بالای آن در خون میتواند به حملات قلبی منجر شود.

مهمترین دلایل آسیب زننده بودن روغن های گیاهی و لزوم کنترل مصرف آن در رژیم غذایی:

روغن های گیاهی ترکیب اسیدهای چرب را در بدن به هم میزنند

روغن های گیاهی ترکیب اسیدهای چرب را در بدن به هم میزنند

دو نوع اسید چرب وجود دارد که بدن نمیتواند آنها را تولید کرده و در نتیجه نیاز داریم که به صورت غذا به بدن برسانیم. این دو اسید، امگا ۶ و امگا ۳ نام دارند. اما نکته مهم در دریافت متعادل این اسیدهای چرب این است .

انسانها به گونه ای رشد کرده اند که دریافت امگا ۶ به امگا ۳ در آنها به نسبت ۴ به یک تا ۱ به ۲ باشد. امروزه به لطف روغنهای گیاهی این نسبت به طور متوسط به ۱۶ به یک رسیده است.

اسیدهای چرب فوق مواد مهمی در برخی عملکردهای حیاتی سلولها مانند سیستم ایمنی هستند و به هم خوردن نسبت اینها میتواند سلول ها را دچار مشکل کند.

مشکل دیگر در تعداد پیوندهای اشباع نشده اسیدهای چرب رخ میدهد. امگا ۶ بیش از یک پیوند دوگانه دارد و این یعنی آنها فعال تر و واکنش پذیر تر هستند. این اسیدها با اکسیژن واکنش داده که خود باعث ایجاد زنجیره ای از واکنش ها میشود. این موضوع میتواند به دیگر ساختارها و حتی DNA آسیب وارد کند.

این اسیدهای چرب ممکن است روی غشای سلولی قرار گرفته و باعث ایجاد واکنش های زنجیره ای اکسیداسیون شوند.

در نتیجه مصرف روغن گیاهی موجب بالارفتن مقدار امگا ۶ در بدن شده که این میتواند ساختار ذخیره سازی چربی و غشای سلولی را در بدن ما دستخوش تغییر و آسیب کند.

روغن های گیاهی روی التهابات بدن نقش دارند

روغن های گیاهی روی التهابات بدن نقش دارند

التهاب واکنش مثبت سیستم ایمنی بدن در ایزوله کردن مهاجم های احتمالی از طریق پوست به بدن است، اما اگر این اتفاق به صورت سراسری و در اثر اشکال در سیستم ایمنی رخ دهد دیگر اتفاق فرخنده ای نیست.

اسیدهای چرب امگا ۶ و امگا ۳ روی غشای سلولی به ماده ای تبدیل میشوند که دستور ایجاد التهاب و کاهش التهاب را مخابره میکند.

در حالت عادی و با تنظیم بودن نسبت این دو اسید چرب، بدن به صورت عادی فعالیت میکند ولی با افزایش نسبت امگا ۶ در اثر مصرف روغن های گیاهی، ممکن است مشکل التهاب های سراسری به وجود بیاید که خود عامل شروع و ایجاد برخی بیماری ها و حتی سرطان هاست.

روغن گیاهی مملو از اسیدهای چرب ترانس مضر است

روغن گیاهی مملو از اسیدهای چرب ترانس مضر است

اسیدهای چرب، چربی های غیر اشباعی هستند که در دمای اتاق به صورت جامد در می آیند. این چربی ها به شدت خطرناک بوده و خطر ابتلا به برخی بیماری های خطرناک مانند سرطان، دیابت، چاقی و بیماری های قلبی را افزایش میدهند.

اسیدهای چرب ترانس آنقدر مضر هستند که دولتهای مختلف یا قوانینی در کاهش آنها در محصولات غذایی مصوب کرده اند و یا در حال تصویب آن هستند.

خبر بد اینکه روغن های گیاهی مملو از اسیدهای چرب ترانس هستند. در تحقیقی در آمریکا از روغن سویای موجود در فروشگاه ها نشان داد که بین ۰٫۵۶ درصد تا ۴٫۲ درصد از اسیدهای چرب موجود در آنها از نوع ترانس و مضر هستند.

بنابراین اگر میخواهید اسیدهای چرب ترانس را در تغذیه خود کنترل کنید فقط اینکه از منابع اصلی آنها نظیر کلوچه و کیک و شیرینی ها دوری کنید بلکه روغن گیاهی را نیز باید در فهرست سیاه قرار دهید.

روغن های گیاهی ریسک بیماری های قلبی را افزایش میدهند

روغن های گیاهی ریسک بیماری های قلبی را افزایش میدهند

بیماری های قلبی از دلایل اصلی مرگ و میر در جهان است. تا به امروز روغن های حیوانی مقصر درجه یک در ایجاد این بیماری ها شناخته میشدند. بسیاری از تحقیقات نیز این مضوع را اثبات کرده بود که روغن حیوانی به افزایش کلسترول و در نتیجه افزایش احتمال ابتلا به بیماری های قلبی منجر میشود.

تحقیقات جدید و همچنین بازخوانی برخی از مهمترین تحقیقات گذشته اما چیز دیگری را نشان میدهند. در این تحقیقات مشخص شد، با اینکه روغن های حیوانی به نسبت روغن های گیاهی در افزایش کلسترول نقش بیشتری دارند ولی در اتفاقی جالب، ریسک ابتلا به بیماری های قلبی در افرادی که روغن های گیاهی مصرف میکنند بیشتر از مصرف کنندگان چربی های حیوانی است.

به طور کلی میتوان گفت که امگا ۳ ریسک بیماری های قلبی را کاهش و امگا ۶ این خطر را افزایش میدهد. روغن های گیاهی درصد بالایی از امگا ۶ دارند که هرگونه اثر مثبت امگا ۳ موجود در آنها را از بین میبرد.

روغن های گیاهی در ابتلا به برخی بیماری های دیگر نیز نقش بازی میکنند

روغن های گیاهی در ابتلا به برخی بیماری های دیگر نیز نقش بازی میکنند

همانطور که گفته شد، اسیدهای چرب غیر اشباع که چند پیوند دوگانه دارند روی عملکرد سلولها مشکل ایجاد میکنند و در نتیجه طبیعی است که انتظار داشته باشیم برخی از بیماریها به آنها مرتبط باشد.

البته هنوز برای این ارتباط و تاثیر تحقیقات جامع و کاملی روی انسان انجام نگرفته است ولی برخی تحقیقات بر انسان و حیوانات نشاندهنده حضور این اسیدهای چرب غیر اشباع در روند بروز برخی بیماریهاست. برخی تحیق ها بین افزایش امگا ۶ در رژیم غذایی با سرطان، افسردگی و حتی انجام قتل روابط مستقیمی پیدا کرده اند.

روغن های گیاهی در تولید صنعتی غیر (طبیعی) هستند

روغن های گیاهی در تولید صنعتی غیر (طبیعی) هستند

درست است که به این روغن ها گیاهی میگوییم ولی گیاهان حاوی دانه های های روغنی مانند آفتابگردان و ذرت نزدیک به صد سال است که برای روغن گیری به صورت صنعتی استفاده میشوند. فرآیند روغن گیری از دانه های روغنی فرآیندی عجیب، پرفشار، پر حرارت و مستلزم حضور مواد شیمیایی و حلال های مضر است.

این روغن های گیاهی حاوی چربی فعالی به نام امگا ۶ است. مصرف این ماده در مقدار بالا برای بدن مضر است. این ماده در روغن های خاصی مانند روغن زیتون و نارگیل وجود ندارد و دلیل مفید بودن و اهمیت این روغن ها نیز همین است.

بنابراین این روغن ها با شرایط جدید برای بدن ما تازگی داشته و هنوز برای مصرف درست و هضم آن سازگار نشده است.

 

بارگذاری نوشته های مرتبط بیشتر
بارگذاری بیشتر در آشپزی و غذا

۱۷ دیدگاه ها

  1. قیمت کفسابی

    ۹۷/۰۴/۱۲ در ۵:۴۱ ق.ظ

    ممنون از سایت خوبتون که مطالبی در جهت افزایش آگاهی افراد قرار میدید.موفق باشید

    دیدگاه

  2. آموزش تعمیرات موبایل

    ۹۷/۰۳/۲۳ در ۸:۳۷ ق.ظ

    محتوای سایت کاملا کاربردی و مفید است

    دیدگاه

  3. خرید هاست

    ۹۷/۰۳/۲۲ در ۶:۴۳ ق.ظ

    موضوعات بسیار کاربردی و ریشه ای رو در سایتتون مطرح میکنید

    دیدگاه

  4. سازه Lsf

    ۹۷/۰۳/۲۲ در ۵:۱۸ ق.ظ

    خیلی ممنونم بابت انتشار این مقاله بسیار مفید و کاربردی موفق باشید به امید موفقیتهای روز افزون.

    دیدگاه

  5. بهترین آموزشگاه زبان

    ۹۷/۰۳/۲۱ در ۱۱:۴۵ ق.ظ

    خیلی ممنونم بابت انتشار این مقاله بسیار مفید و کاربردی موفق باشید

    دیدگاه

  6. اجاره خودرو

    ۹۷/۰۳/۱۹ در ۷:۴۹ ق.ظ

    مقالات و مطالب مفیدی به اشتراک میزارید همیشه وبسایت شمارا دنبال میکنم

    دیدگاه

  7. سمعک

    ۹۷/۰۳/۱۲ در ۵:۳۳ ق.ظ

    سپاس از اطلاعات مفیدی که در اختیار ما قراردادید

    دیدگاه

  8. سازه ال اس اف

    ۹۷/۰۳/۰۸ در ۱۲:۲۱ ب.ظ

    مطلب فوق بسیار جامع و کاربردیست سپاس از اشتراک چنین مطالب خوبی .. آرزوی موفقیت هرچه بیشتر برای شما ..

    دیدگاه

  9. دیزل ژنراتور

    ۹۷/۰۲/۳۱ در ۵:۴۴ ق.ظ

    محتوا سایتتون عالیه.

    دیدگاه

  10. ترجمه مقاله

    ۹۷/۰۲/۲۵ در ۹:۱۲ ق.ظ

    سایتتون پرمحتواست لذت بردم از مطالب اشتراکی موفق باشید

    دیدگاه

  11. خرید کتاب کمک درسی

    ۹۷/۰۲/۲۳ در ۱۱:۰۸ ق.ظ

    با سلام و درود ممنون از محتوای مفیدی که درون وب سایت قرار میدین موفق باشین

    دیدگاه

  12. تولید کننده لباس کار

    ۹۷/۰۲/۱۸ در ۷:۱۷ ق.ظ

    شما تو کارتون از بهترین ها هستید
    موفق و سربلند باشید

    دیدگاه

  13. میکروسکوپ دانش آموزی

    ۹۷/۰۲/۱۱ در ۴:۰۴ ق.ظ

    ممنون.مقالات شما واقعا عالی و به روز هستند.خسته نباشید

    دیدگاه

  14. درب ضد سرقت ایرانی

    ۹۷/۰۱/۲۶ در ۱۲:۳۱ ب.ظ

    تازه با سایتتون آشنا شدم و از مطالبتون خوشم اومده. سبک کارتون و عنوان مقاله هاتون باعث جذب خواننده میشه. لایک 🙂

    دیدگاه

  15. ریمل بیو

    ۹۷/۰۱/۱۸ در ۸:۵۰ ق.ظ

    دستتون درد نکنه مطالبتون عالیه فقط اگه فاصله زمانی اشتراک گذاری مطالبتون کمتر بشه بهتر میشه

    دیدگاه

    • مدیر سایت

      ۹۷/۰۱/۱۸ در ۳:۵۲ ب.ظ

      متشکر از نظرتون. سعیمون اینه که با قدرت بیشتری در سال جدید کار رو ادامه بدیم

      دیدگاه

  16. تالارهای شرق تهران

    ۹۷/۰۱/۰۸ در ۶:۰۷ ق.ظ

    ممنون از وبسایت خوبتون

    دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بررسی کنید

بگو چطور از عسل نگهداری کنم؟

نکته های مهم در حفظ و نگهداری از عسل      عسل ماده غذایی اعجاب آوری است که علاوه بر داشتن …