خانه تغذیه و خوراک آشپزی و غذا بگو چطور انواع قهوه را بشناسم؟

بگو چطور انواع قهوه را بشناسم؟

۵
26
شناسایی انواع قهوه

راهنمایی برای شناسایی انواع قهوه، نوشیدنی قهوه و ترکیبات آنها

انواع قهوه

هزینه خرید نوشیدنی + ۱۸ سال اندک طعم هر نوشیدنی به سازنده آن وابسته است
شاید در نگاه اول قهوه به عنوان یک نوشیدنی لوکس و جدید به نظر برسد ولی این نوشیدنی سالها پیش از حضور پر رنگ چای در زندگی ایرانیها، جایگاه ویژه ای در زندگی ما داشته است. تاریخ مدونی از ورود قهوه به ایران وجود ندارد ولی حضور غلیظ آن را به دوران صفویه نسبت میدهند. در تقدم قهوه به چای همین بس که قهوه خانه از چایخانه لغت جا افتاده تری است.

با استیلای چای بر قهوه، کم کم این نوشیدنی به یک نوشیدنی لوکس و نشانه اشرافیگری تبدیل شد. در سالهای اخیر دوباره قهوه در حال ورود به سفره نوشیدنی های ایرانی است. برای یک مبتدی اما دیدن اسامی رنگارنگ از نوشیدنی های بر پایه قهوه بیشتر باعث سردرگمی میشود تا انتخاب درست

در این مقاله سعی داریم انواع اصلی، مهم و محبوب قهوه را معرفی کنیم تا انتخاب و تصور  درستی نسبت به نوشیدنی خود داشته باشید:

بخش اول : انواع قهوه بر اساس نژاد درختچه آن
بخش دوم: انواع قهوه بر اساس زمان بو دادن دانه قهوه
بخش سوم: انواع قهوه بر اساس روش دم کردن
بخش چهارم: انواع قهوه ها بر پایه اسپرسو
بخش پنجم : انواع نوشیدنی های سرد با قهوه

بخش اول : انواع قهوه بر اساس نژاد درختچه آن

بخش اول : انواع قهوه بر اساس نژاد درختچه آن

در میان انواع برادران و خواهرانی که از خانواده روناسیان مسئول تولید دانه قهوه شده اند، دو نژاد درختچه بیش از دیگران به تولید تجاری و انبوه رسیده اند:

  • درختچه قهوه عربیکا Arabica coffee : درختی حساس به گرما و سرما که بیشتر در ارتفاعات بین ۶۰۰ تا ۲۰۰۰ متر از سطح دریا رشد میکند و بیش از ۷۰ درصد تولید قهوه جهان را به خود اختصاص داده است. این قهوه معطر بیشتر در آمریکای جنوبی و افریقای شرقی رشد میکند و با اینکه اسیدی تر از ربوستاست ولی کافئین کمتری دارد.
  • درختچه قهوه ربوستا Robusta coffee: درختی است که مقاوم تر از برادر بزرگتر خود است و در ارتفاعات پایین تری زندگی میکند. دانه های این درخت کم عطر تر و قهوه آن غلیظ تر است

    این قهوه به دلیل مقوی و محرک بودن مناسب ساعات ابتدایی صبح است.

بخش دوم: انواع قهوه بر اساس زمان بو دادن دانه قهوه

بخش دوم: انواع قهوه بر اساس زمان بو دادن دانه قهوه

دانه قهوه در مراحل فرآوری حرارت داده شده و اصطلاحا بو داده میشود. هر چه زمان بو دادن بیشتر باشد، دانه قهوه تیره تر و قهوه دم شده تلخ تر خواهد شد.

طبقه بندی قهوه براساس زمان بو دادن دانه قهوه:

  • روشن یا لایت Light : نوع قهوه ای روشن که برای قهوه های ملایم ترجیح داده میشود. در این حالت به علت حرارت دهی کمتر، سطح دانه ها روغنی نیست. این نوع دانه ها را با نام های Light City ، Half City و Cinnamon نیز میشناسند.
  • ملایم یا مدیوم Medium : در این حالت دانه قهوه ای تیره است ولی هنوز روغن درونی آن در اثر حرارت به سطح نفوذ نکرده است. این قهوه طعم قوی تری از قهوه روشن دارد. این قهوه به دلیل پرطرفدار بودن در آمریکا به نام امریکن نیز شناخته میشود. نامهای دیگر دانه مدیوم City، American و Breakfast است.
  • تیره یا مدیوم دارک Medium dark : دانه های تیره با کمی نمای روغنی بر روی آن و طعم اندکی تلخ در قهوه دم شده. این دانه ها با نام Full City هم شناخته میشوند.
  • خیلی تیره یا دارک Dark: دانه هایی با این زمان بو دادن، مشکی براق هستند با سطحی کاملا روغنی و بیشترین تلخی در قهوه دم شده. این نوع دانه ها برای ساخت بیشتر قهوه های معروف مورد استفاده قرار میگیرند. هر چه دانه بیشتر بو داده شود، اسیدیته آن نیز کاهش خواهد یافت. البته این بو دادن خود مراتب مختلفی دارد و دانه ها با کمی تغییر در زمان با نامهای گوناگونی شناخته میشوند

    از جمله اسامی دانه های دارک Espresso، High، Continental، European، French ، Italian و … هستند.

بخش سوم: انواع قهوه بر اساس روش دم کردن

بخش سوم: انواع قهوه بر اساس روش دم کردن

این طبقه متنوع ترین حالت در دسته بندی قهوه هاست. این دانه جادویی چنان قابلیتی دارد که با کمی بالا و پایین کردن روش دم کردن و درصد افزودنی ها، میتوان به طعم و عطر خاص و دلپذیری رسید.

انواع اصلی قهوه بر اساس نوع دم کردن:

  • قهوه ترک: این نوع قهوه از پودر بسیار نرم قهوه در قهوه جوشهای عادی و روی شعله گاز ساخته میشود. این قهوه با کمی کف روی آن و البته مقداری لرد یا حاکه قهوه در کف فنجان خواهد بود.

    برای دم کردن این نوع قهوه سبک های مختلفی وجود دارد که پر کاربردترین آن در ایران به این صورت است که پودر قهوه ترک را با آب و در صورت تمایل اندکی شکر داخل قهوه جوش ریخته، کاملا هم زده و آن را روی شعله گاز قرار میدهند تا زمانی که آب به دمای جوش نزدیک شود. وقتی آب به دمای جوش نزدیک شد، کف قهوه روی سطح قوام یافته و شروع به بالا آمدن میکند. در این حالت و قبل از جوش خوردن آب، شعله خاموش شده و قهوه سرو میشود.

  • قهوه فرانسوی: در این حالت دانه های قهوه به صورت پودرهایی زبرتر از قهوه ترک آسیاب شده و در دستگاه قهوه ساز یا فرانسه ساز دم میشود. در این دستگاه ها پودر قهوه درون فیلتر های کاغذی یا توری قرار میگیرد بنابراین دیگر خبری از کف و لرد در فنجان قهوه نیست و قهوه ای زلال در دسترس خواهد بود.
  • قهوه اسپرسو: این نوع قهوه دم کردن از هنرهای ایتالیایی هاست و به معنای با فشار خارج شدن است. در این سبک دم کردن قهوه که پایه بسیاری از قهوه های شناخته شده است، دانه قهوه به اندازه ای مابین قهوه ترک و قهوه فرانسه اسیاب میشود و در دستگاه مخصوص اسپرسو دم میشود.

    مکانیزم دستگاه اسپرسو به این صورت است که اب در محفظه ای بسته به دمای جوش میرسد و با فشار از میان پودر قهوه عبور کرده و عصاره آن را با خود به محفظه دیگر میبرد. قهوه اسپرسو بسیار غلیظ، تلخ و با حجم کم سرو میشود و با توجه به نوع دستگاه، کف نازکی روی آن بسته و تقریبا بدون لرد در کف فنجان است. اسپرسو را معمولا با واحد شات سرو میکنند، هر شات از ۷ گرم پودر قهوه ساخته میشود. واحدهای دوبل و تریپل هم برای دو و سه برابر شدن این مقدار استفاده میشوند.

  • قهوه فوری Instant: با بالارفتن سرعت زندگی، فرصت برای دم کردن قهوه های اصیل کاهش یافته است و گاهی نیاز میشود که در زمانی کم، یک فنجان قهوه آماده کنید و بنوشید. برای این منظور قهوه های فوری ساخته شدند. این قهوه ها در حقیقت شیره تبخیر شده دانه قهوه است که نیازی به دم کردن ندارد و با ریخته شدن در آب جوش، قهوه آماده میشود.

    کافی میکس زیرمجموعه قهوه های فوری هستند که مخلوطی از قهوه فوری، شکر و سایر افزودنی ها نظیر شیر، پودر وانیل، پودر خامه و … هستند

    این قهوه های ترکیبی همان بسته هایی یک نفره ای هستند که در سوپرمارکت ها با نام نسکافه، آلتونسا به فروش میرسند. این قهوه های فوری معمولا کافئین کمتری از قهوه های دم کردنی دارند ولی مصرف زیاد آنها به دلیل داشتن شکر فراوان، توصیه نمیشود.

بخش چهارم: انواع قهوه ها بر پایه اسپرسو

بخش چهارم: انواع قهوه ها بر پایه اسپرسو

ایتالیایی ها جدا از طبع خونگرم و خوشگذران و البته بی نظم خود (چیزی نزدیک به اخلاق ما) سلیقه خوبی در ساخت نوشیدنی های متنوع از قهوه دارند. از اسپرسو چند نوشیدنی مختلف قهوه ساخته میشود که البته در خیلی از این ها، دیگر کشورها نیز به ایتالیایی ها کمک کرده اند. این فرزندان اسپرسو معمولا با تغییر در مقدار اسپرسو و افزودنی هایی نظیر آب، شیر، کف شیر و شکلات ساخته میشوند.

مهمترین نوشیدنی های ترکیبی از اسپرسو:

  • ماکیاتو Macchiato: در ماکیاتو با افزدون کمی شیر و کف شیر به اسپرسو، سعی میشود تلخی آن کنترل شود. روش های مختلفی برای ساخت آن وجود دارد ولی دستورالعمل سنتی ساخت شورت ماکیاتو، یک شات اسپرسو در فنجان مخصوص و مقداری شیر هم زده و کف شیر روی آن در لانگ ماکیاتو مقدار اسپرسو دوبل میشود.
  • کافه لاته Café Latte: این ترکیب فرانسوی اسپرسو ترکیب اسپرسو با شیر داغ بخار داده شده و اندکی کف بر روی آن است. این نوشیدنی به دلیل وجود نسبت بیشتر شیر تا اسپرسو، شیرین تر از اسپرسو است و معمولا به این روش ساخته میشود: یک شات اسپرسو با مقدار مورد نیاز شیر داغ ترکیب شده و در انتها اندکی کف روی آن قرار میگیرد.
  • کاپوچینو Cappuccino : کاپوچینو نیز همانند لاته از ترکیب اسپرسو و شیر داغ است اما تفاوتش در این است که روی آن کف فراوان به همراه دانه های شکلات بر روی فنجان قرار دارد. برای ساخت آن: یک شات اسپرسو را با شیر داغ مخلوط میکنند. دو تا سه سانتیمتر کف بر این محلول نشانده و روی آن دانه های شکلات ریخته میشود.
  • موکا Mocha : قهوه موکا ترکیبی بین کاپوچینو و هات چاکلت یا شکلات داغ است. برای ساخت آن، پودر شکلات همزده را در فنجان قرار داده و سپس روی آن یک شات اسپرسو ریخته و کامل مخلوط میکنند. روی این مخلوط، شیر بخارداده شده، دو تا سه سانتیمتر کف و در نهایت دانه های شکلات ریخته میشود.
  • آمریکانو Americano (Long Black): این قهوه همان اسپرسو است با این تفاوت که با افزودن آب گرم به آن، رقیق شده و بیشتر طعم قهوه دم کرده را به خود میگیرد. این قهوه بدون افزودنی دیگر سرو میشود.
  • ریزترتو Ristretto : اسپرسو قهوه ای تلخ و غلیظ است ولی ظاهرا این غلظت خیلی ها را راضی نمیکند. به همین دلیل ریزترتو ساخته شد. یک شات ریزترتو از همان مقدار قهوه لازم برای یک شات اسپرسو ساخته میشود با این تفاوت که مقدار اب افزوده شده به آن نصف میشود.
  • فلت وایت Flat White : اسپرسویی که به استرالیا سفر کرده باشد فلت وایت نام دارد. در این قهوه شبیه کاپوچینو ساخته میشود با این تفاوت که خبری از کف و شکلات روی آن نیست.
  • آفوگاتو Affogato : دسری سرد از اسپرسو برای شبهای گرم تابستانی

    در این دسر یک اسکوپ بزرگ بستنی وانیلی در یک فنجان حاوی یک یا دو شات اسپرسو غرق و خورده میشود.

  • کورتادو/جیبرالتار (Cortado/Gibraltar) : کورتادو یا جیبرالتار ( همان جبل الطارق) نوعی اسپرسو اسپانیایی است که با افزودن شیر جوشیده به آن اصطلاحا بریده میشود.

بخش پنجم : انواع نوشیدنی های سرد با قهوه

بخش پنجم : انواع نوشیدنی های سرد با قهوه

بسیاری از نوشیدنی های ساخته شده با قهوه را به دو صورت گرم یا سرد میتوان سرو کرد. مصرف نوشیدنی قهوه سرد به ذائقه شما و البته مهارت باریستا ارتباط دارد. به غیر از نوشیدنی های حاوی کف شیر – که فقط در حضور حرارت باقی خواهد ماند – تقریبا همه نوشیدنی های قهوه قابلیت سرو به صورت سرد را خواهند داشت.

  • نوشیدنی های سرد از اسپرسو: با افزودن آب سرد و یخ به اسپرسو میتوان آمریکانو یخی (یخ در آمریکانو!) iced Americano داشت. به همین ترتیب لاته یخی و دیگر نوشیدنی های یخی را میتوان ساخت. البته کاپوچینوی یخی نداریم چون کف شیر روی آن در اثر سرما حالت خود را از دست میدهد.

    نکته: برخی از باریستاها اسپرسو را به صورت یخی سرو نمیکنند چون اعتقاد دارند یخ طعم نوشیدنی را از بین میبرد.

  • کولد برو Cold Brew : در این نوشیدنی قهوه آسیاب شده به مدت هشت ساعت در آب خیسانده میشود تا طعم آن به طور کامل خارج شود. این عصاره با افزودن مقدار دلخواهی از آب خنک به آن رقیق و نوشیده میشود.
  • آیسد کافی Iced Coffee : برای تهیه قهوه یخی دو روش وجود دارد یا اینکه اجازه دهیم قهوه دم کرده سرد شود یا اینکه قهوه داغ را مستقیما روی یخ ریخته شود. در این حالت قهوه سرد طعم رقیق تری از قهوه معمولی خواهد داشت.

بارگذاری نوشته های مرتبط بیشتر
بارگذاری بیشتر در آشپزی و غذا

۵ دیدگاه ها

  1. شومینه

    ۹۷/۰۱/۲۹ در ۱۰:۳۷ ق.ظ

    بسیار عالی، من رژیم غذایی ام به شکلی هست که بایدهر روز قهوه بخورم و این مطلب جامع برای من خیلی مفید بود.
    ممنون از سایت خوبتون.

    دیدگاه

  2. سالن آرایش عروس

    ۹۶/۱۰/۲۰ در ۱۱:۲۲ ق.ظ

    سلام.مطالب سایت عالیه.ممنون از شما.به امید توفیق روزافزون.

    دیدگاه

  3. سالن آرایش عروس شمال تهران

    ۹۶/۱۰/۰۵ در ۱۰:۲۷ ق.ظ

    قوه دارک عالیه ولی قهوه ساز هاش خیلی گرونه مخصوصا اگه ایتالیایی اصل هم باشن که دیگه هیچ

    دیدگاه

  4. قیمت تبلت سامسونگ

    ۹۶/۱۰/۰۵ در ۶:۳۷ ق.ظ

    سلام
    ممنون از این اشتراک گذاری خوبتون
    اشناشدیم با انواع قهوه
    موفق باشید..

    دیدگاه

  5. آتلیه عروس غرب تهران

    ۹۶/۱۰/۰۲ در ۶:۱۸ ق.ظ

    عالی
    من که عاشق قهوه single seed برزیلی هستم
    اسپرسوش عالیه
    قهوه Gold هم خیلی خوبه 😉

    دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بررسی کنید

بگو چطور از عسل نگهداری کنم؟

نکته های مهم در حفظ و نگهداری از عسل      عسل ماده غذایی اعجاب آوری است که علاوه بر داشتن …