خانه تغذیه و خوراک آشپزی و غذا بگو چطور از سلامت ظروف پخت و پز اطمینان یابم؟

بگو چطور از سلامت ظروف پخت و پز اطمینان یابم؟

۰
12
مضرات ظروف پخت و پز

بررسی جنس و سلامت ظروف پخت و پز و مزایا و معایب آن ها

ظروف پخت و پز

 اندک + ۱۵ سال اندک  جنس خوب بخرید

در پستی تلگرامی می خوانید که ظروف تفلون سرطان زا هستند، ظروف مسی سمی هستند ظروف روی مضر هستند و … آیا صحت دارند؟ از کدام یک از ظروف پخت و پز باید استفاده کرد تا هم پخت و پز با آن راحت باشد و هم هنگام استفاده از آن نگرانی سلامتیمان نباشیم؟ ما در این مقاله مزایا و معایب هر نوع ظرف پخت و پزرا بررسی خواهیم کرد تا گزینه ای مناسب را بتوانید انتخاب کنید.

در کل باید ظروف پخت و پز را از مارک معتبر و از فروشگاه معتبر بخرید تا از سلامت مواد سازنده آن خیالتان راحت تر باشد.

ظروف تفلون

ظروف تفلون

ظروف تفلون به ظرف های نچسبی گفته می شود که از جنس پایه آلومینیوم است و لایه ای از تفلون دارند. تفلون ترکیبی از مواد شیمیایی است که بیشتر آن را اتم های فلوراید تشکیل می دهد. فلوراید به شدت دافع مواد دیگر است به همین علت خاصیت نچسب بودن را به ظروف می دهد.

ماده ی پایه ی تفلون پلی تترا فلوئورو اتیلن است. این ماده در برابر حرارت مقاوم است اما تا چه حد؟ سم شناسان معتقدند در دمای بالای دویست و شصت درجه سلسیوس یا پانصد درجه فارینهایت مولکول های فلوئوراید تخریب می شوند و تنفس دود پلیمر خطرناک است.

با این توضیحات آیا استفاده از ظروف تفلون کاری درست است؟ باید بگوییم بله! ما غذا را معمولا در دمای ۱۳۰ درجه سلسیوس می پزیم. بیشترین حرارتی که به ظرف خواهیم داد برای پخت استیک است که دمای ۲۸۰ درجه استفاده می شود که خوشبختانه در آشپزی ما ایرانی ها جایگاه مهمی ندارد.

شاید از تفلون فرسوده بترسید که ممکن است قطعه ای از آن جدا شده و در غذایمان باشد. دکتر پاول هانینگفورد از مدیریت غذا و دارو در امریکا معتقد است اگر ذرات تفلون جدا شوند و همراه غذا خورده شوند از بدن دفع خواهند شد و جذب خون نمی شوند و روی سلامت فرد تاثیر نخواهد گذاشت.

برای آنکه خیالتان از ایمن بودن تفلون راحت باشد:

  • 1- ظرف تفلون را خالی به مدت طولانی روی حرارت قرار ندهید.
  • ۲- دمای ظرف را از ۲۵۰ درجه سلسیوس بالاتر نبرید
  • ۳- کف آن را با قاشق فلزی نخراشید و با اسفنج نرم سطح آن را بشویید.
  • ۴- مارک های معتبر تفلون خریداری کنید تا از سلامت مواد استفاده شده در آن اطمینان یابید.

ظروف پخت و پز چدن

ظروف پخت و پز چدن

چدن به آلیاژی از آهن گفته می شود که تقریبا دو الی شش درصد کربن داشته باشد. ظرف هایی که اکنون در بازار وجود دارد در واقع چدن نیست بلکه از جنس آلومینیوم آلیاژی هستند که لایه ای از تفلون و سرامیک روی آنها کشیده می شود.

اگر قابلمه ای از جنس شخص چدن بود خب استفاده از آن بسیار خوب است و حتی آهن خونتان را نیز تامین می کند اما آنچه که در بازار ایران به چدن معروف شده تنها در ظاهر، ضخامت و وزن با ظرف های تفلون معمولی فرق دارد! آنچه که در مورد سلامت ظروف تفلون گفته شد در چدن نیز صدق می کند.

ظروف استیل

ظروف استیل

جنس این نوع ظروف پخت و پز ترکیبی از آهن، نیکل، کروم و مولیبدن است. این فلزات می تواند وارد غذا شود اما مقداری که وارد بدن می شود در واقع ناچیز است و می توان به آن اعتنا نکرد. اما پیشنهاد میشود هنگام پخت و پز یا شستشو سطح آن را خراش ندهید.

ظروف آلومینیومی

ظروف آلومینیومی

ظروف آلومینیومی در واقع همان ظروفی هستند که در ایران به عنوان روی شناخته میشوند. آلومینیوم فلزی واکنش پذیر است که در غذا ترکیب می شود مخصوصا اگر با محتویات اسیدی چون آبلیمو غذا بپزید. آلومینیوم سومین عنصر فراوان رویزمیناست که در خاک و آب و هوایی که تنفس می کنیم نیز وجود دارد پس نمی توان به ورود آلومینیوم ازبدن جلوگیری کرد.

اگر ازاین ظروف استفاده می کنید با راهکارهای زیر از ورود زیاد آلومینیوم به غذا جلوگیری کنید:

  • 1- سطح ظرف را با قاشق خراش ندهید
  • ۲- ترشی و مواد اسیدی را بعد از خارج کردن غذا ازقابلمه اضافه کنید
  • ۳- به غذا در قابلمه آلومینیومی نمک نزنید

ظروف مسی

ظروف مسی

زمانی که مس حرارت ببیند وارد غذا می شود و سازمان غذا و دارو استفاده مداوم از مس بدون روکش را مضر می داند. معمولا سطح ظروف پخت و پز مسی را لایه ای ازقلع، نیکل، یا استیل می کشند که ایمن تر باشد اما بازهم در صورت خراشیدگی مس وارد غذا می شود. و این را هم در نظر داشته باشید که فلزات روکش آن نیز ممکن است وارد غذا شوند.

ظروف سفالی، سرامیکی، لعابی و بلوری

ظروف سفالی، سرامیکی، لعابی و بلوری

این دسته از ظرف ها گزینه های سالمی برای پخت و پز هستند. البته گاهی در ظروف لعابی و سرامیکی موادی مانند سرب و کادمیوم استفاده می شود که سمی هستند. سعی کنید این ظروف را از مارک های معتبر تهیه کنید.

 

بارگذاری نوشته های مرتبط بیشتر
بارگذاری بیشتر در آشپزی و غذا

نظری وجود ندارد

  1. کرم ویتامین سی

    ۹۷/۰۳/۱۵ در ۷:۱۹ ق.ظ

    سلام.وبسایت جالبی دارید.واقعا
    ممنونم

    دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بررسی کنید

بگو چطور از عسل نگهداری کنم؟

نکته های مهم در حفظ و نگهداری از عسل      عسل ماده غذایی اعجاب آوری است که علاوه بر داشتن …